Årsmöte med rikt innehåll


Intresset var stort när Föreningen för Västgötalitteratur samlades till årsmöte

Föreningens årsmöte hölls i Vara folkhögskola lördagen den 17 april. Drygt 60 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Dragplåstret var professor Per-Axel Wiktorsson från Uppsala. Det är han som leder det pågående arbetet med nyöversättning och tolkning av Äldre västgötalagen. I en mycket informativ framställan hade Wiktorsson flera nyheter att leverera. Flera sidor som tidigare inte kunnat tydas har nu med modern teknik kunnat tolkas – delvis i alla fall. Han avfärdade dessutom delvis den s.k. Vidhemsprästen Laurentius roll i lagboken. Det är han som skrivit flera berömda texter i boken, men det är inte han som är författaren! Han har enbart skrivit av vad en annan person skrivit. Och, vi vet nu namnet på denna person!

Årsmötet bjöd på en rejäl överraskning. Ekonomin hade dramatiskt förbättrats, bl a på grund av ett testamente som tillfallit föreningen. Årets överskott blev därför rekordstort. Något som kan behövas för de stora bokprojekt som föreningen f.n. arbetar med.

Ordföranden Johnny Hagbergm Järpås omvaldes likaså vice ordförande Gerd Ljungqvist-Persson från Od. Skattmästare är Sven-Olof Ask, Skara och sekreterare är Annicka Berggren från Söne. Ny i styrelsen blev Niklas Krantz, Göteborg, efter Göran Ternebrandt från Grythyttan som avsagt sig.

Vid årsmötet korades även Årets vackraste Västgötabok 2009
Vid lördagens årsmöte med Föreningen för Västgötalitteratur korades årets vackraste västgötabok. Priset delas årligen ut till den vackraste boken om Västergötland. För allra första gången blev det två ungdomar som lyckades ro hem priset – två unga flickor från Mariestadstrakten. Det blev två böcker som fick dela på priset, dels en stor bilderbok Perspektiv på Göteborg samt skolungdomarna Mimmi Larsson och Lovisa Thorséns bok Kinnekullebanan. De två flickorna gjorde boken om västgötabanan från Lidköping till Mariestad som ett gymnasiearbete. De skildrar i en mycket vacker bilderbok de olika stationsmiljöerna mellan dessa båda städer. Ungdomarna var jublande glada över den oväntade utmärkelsen och de sålde dessutom en mängd av böckerna på mötet.

Bildtext: Västgötalitteraturs ordförande omgiven av pristagarna
Mimmi Larsson och Lovisa Thorsén.

Motiveringarna till Årets Vackraste Västgötabok 2009
Årets Vackraste Västgötabok är denna gång två. Båda presenterar Västergötland i vackra bilder, men arbetar på helt olika sätt och med helt skilda resurser. En bok med enbart bilder i svartvitt, en i färg.

Perspektiv på Göteborg
Fotografen Peter Claesson och författaren Kristian Wedel har bland drygt 20 000 historiska Göteborgsbilder i fotoarkiven Kamerareportage och Göteborgs Stadsmuseum vaskat fram drygt 180 bilder som här återges i stort format. Bilderna är från tiden 1870 till 1962 och ställs mot nytagna bilder fotograferade från samma plats i samma skala, tagna vid samma tidpunkt, även de i svartvitt. Resultatet har blivit en mycket vacker bok fylld av stämningar, men också detaljskärpa och vardagskänsla. Inte minst i de många arbets- och barnbilderna.

Perspektiv på Göteborg heter boken som är utgiven av Bokförlaget Max Ström. Boken är på 240 sidor i extra stort format och har formgivits av Patric Leo medan Marcus Erixson svarat för bildbehandlingen. Resultatet har blivit en praktfull soffbordsbok med faktarikt och ändå lättsamt innehåll.

 
Kinnekullebanan
Utan hjälp av förlag har ungdomarna Mimmi Larsson och Lovisa Thorsén skapat boken Kinnekullebanan. Det är ett häfte på bara 24 sidor och med ringpärmsrygg. Normalt skulle den inte ha kommit ifråga som Årets Vackraste, men resultatet är mycket imponerande. Mimmi och Lovisa har fotograferat, tecknat, författat och redigerat en skildring av de tolv stationerna mellan Lidköping och Mariestad. Här är alla bilder i färg, men mjuka, ömsinta utan att frossa i färgen. Allt lagt på sober svart bakgrund som lyfter fram bilder och de korta faktarika texterna. Ett lysande exempel på hur man kan åstadkomma en vacker bok med begränsade medel. 


Artikelförfattare: Sven-Olof Ask